(Yarışmamız Sonucu Seçilen Hikayemiz)
Bir zamanlar yemyeşil ağaçların, şırıltılı derenin olduğu, kuşların cıvıl cıvıl ötüştüğü bir köy varmış. Bu köyde yaşayanlar mutluluk ve huzur dolu bir yaşam sürermiş. Ama bu güzel yaşam bir süre sonra bozulmuş, tartışmalar çıkmaya başlamış. Bu durumu çözmek isteyen köyün muhtarı bir yarışma yapmaya karar vermiş. Buna göre köyde huzuru sağlayan değer birinci seçilecek ve onun adı köye verilecekmiş.
Bunu duyan adalet, sevgi, hoşgörü ve saygı değerleri hemen öne çıkmışlar, “Biz bu işe yaparız.” demişler. Muhtar, değerleri alfabetik sıraya göre değerleri yarışmaya sokmuş. Önce adalet değeri yarışmaya katılmış. Adalet değeri; köyün her yerinde adaleti sağlamış. Ancak köylülerin arasında sevgi, saygı ve hoşgörü yokmuş, tartışmalar hala devam ediyormuş. Adalet değeri köyde çok üzülmüş ve barışı sağlayamayınca yarışmadan çekilmiş.
İkinci olarak hoşgörü yarışmaya katılmış. Hoşgörü uzun bir süre uğraştıktan sonra köyde hoşgörüyü sağlamış. Sağlamasına ama köyde hala adalet, sevgi ve saygı yokmuş. Hoşgörü de üzüntüyle yarışmadan ayrılmış...
Yarışmaya 3. sırada saygı değeri katılmış. Saygı değeri de adalet ve hoşgörü gibi tek başına köyde huzuru sağlayamamış. Ama köy halkını birbirine saygı duymasını sağlamış ancak köylülerin birbirine sevgiyle davranmalarını sağlayamamış. Üzüntü ile yarışmadan çekilmiş.
Yarışmaya son sırada sevgi değeri katılmış. Sevgi değeri ise tek başına köyde huzuru sağlamak istermiş gibi köyde huzur ortamı sağlamaya çalışmış. Köyde huzur ortamı sağlanmamış. Ancak sevgi yarışmadan ayrılmadan önce, dört değerin birleşmesi gerektiğini fark etmiş. Sevgi, hoşgörü, saygı ve adaletin bir araya gelmesiyle gerçek huzurun sağlanacağına karar vermiş. Muhtara giderek şöyle demiş:
"Muhtarım, huzuru tek başına tek bir değer sağlayamaz. Ancak biz birlikte çalışırsak, birbirimize adaletle davranarak, hoşgörü ve saygıyı göstererek, sevgiyle hareket edersek bu köyde gerçek huzuru sağlayabiliriz."
Muhtar bu fikri kabul etmiş ve tüm köy halkına yarışmanın sonucunda bütün değerlerin beraber kazandıklarını duyurmuş. Köyün adını Değerler Köyü koymuşlar.
O günden sonra, dört değer birleşerek birlikte çalışmaya başlamış. Herkes birbirine sevgiyle yaklaşmış, hoşgörülü olmuş, saygı göstermiş ve adaleti birlikte inşa etmiş. Kısa bir süre içinde köydeki tüm sorunlar ortadan kalkmış ve köy halkı, birlikte huzur içinde yaşamaya başlamış.
Hayrunnisa KARAKOÇ
2/A