T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KÜTAHYA / MERKEZ - Millî Eğitim Vakfı Halime Erkan İlkokulu

Dede Korkut Hikayeleri Yazma!

 

17-01-2024 

  12-01-202412-01-202412-01-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Seçilen Hikayemiz)

OBADA MACERA

        Bir gün Deli Dumrul ava gitmiş. Avı yakalarken tutsak düşmüş. Arkadaşları Deli Dumrul avdan dönmeyince meraklanmışlar. Bamsı Beyrek, Banu Çiçek ,Bayındır Han, Burla Hatun ve Oğuz Han birlikte toplanıp ormana Deli Dumrul’u aramaya gitmişler. Tam yolu yarılamışken birden önlerine düşmanlar atlamış. Önlerinden giden Oğuz Han bağırmış:

        -Eyvah tuzağa düştük! Haydi savaşa…

        Bunun üzerine hepsi düşmanları alt edip Deli Dumrul’u aramaya koyulmuşlar. Şükür Deli Dumrul’u bulup obanın yolunu tutmuşlar. Ertesi gün Deli Dumrul’un bulunması sebebiyle meydana şölen kurmuşlar. Hatunların hepsi çeşit çeşit aş etmişler. Bamsı, Deli Dumrul, Bayındır Han ,Oğuz Han hepsi birden ; ‘Ellerinize sağlık hatunlar’ diyerek teşekkür etmişler. Tam şölenin sonuna gelinmiş ki birden Tepegöz ’ün sesi duyulmuş. Sesi duyan halk meydandan korkuyla kaçmaya başlamış. Oba halkının kaçıştığını gören Tepegöz çok eğlenmiş, kahkaha ata ata doğruca mağarasına doğru gitmiş.

        Bamsı Beyrek, Deli Dumrul, Bayındır Han ve Oğuz Han Tepegöz korkusundan yaşamaktan bıktıkları için kılıçlarına sarılmışlar. Hemen Tepegöz‘ün yakalamak için atlarına atlamışlar. Tepegöz’ü bulmak çok zor olmamış. Çünkü onun kadar kocaman ayak izi bırakacak bir yaratık daha yokmuş. Ayak izleri Bamsı Beyrek, Deli Dumrul, Bayındır Han ve Oğuz Han’ı bir mağaranın önüne getirmiş. Burası Tepegöz’ün mağarası olmalıymış. Sessizce içeri girmişler. İçeride çok kötü bir koku varmış. Etraf da çok pismiş. Mağaranın içine doğru ilerleyince horlama sesi gelmiş. Tepegöz uyuyormuş. Deli Dumrul sessizce Tepegöz’e yaklaşmış. Kılıcını, Tepegöz’ün kalbine saplamış. Tepegöz acı çeke çeke mağarasının ortasına yığılıp kalmış. Tepegöz’ün öldüğünü sanan Bamsı Beyrek, Deli Dumrul, Bayındır Han ve Oğuz Han obaya geri dönmüşler.

        Fakat Tepegöz ölmemiş. Ertesi gün Tepegöz kendine gelmiş ve kızgın bir şekilde obanın yolunu tutmuş. Obaya gelip kibirli bir şekilde bağırmaya, etrafı yakıp, yıkmaya başlamış. Olayı gören halk etrafa kaçışmış. Obadan bir çocuk koşa koşa Oğuz Han’a haber vermeye gitmiş. Oğuz Han Tepegöz’ün yaşadığını duyunca çok şaşırmış. Hemen Oğuz Han obaya gelip Tepegöz’e seslenmiş:

        -Tepegöz ne yaptığını sanıyorsun sen? Hemen mağarana dön!

        Fakat Tepegöz Oğuz Han’ı dinlememiş. Oğuz Han obasının kutsal altın okunu gümüş yayda gerip Tepegöz’ün gözüne fırlatmış. Gözü Tepegöz’ün en zayıf yeri olduğu için kanlar içinde yere yığılmış ve oracıkta ölmüş.

        Haberi duyan Türk Obaları şenlikler yapmış. Dede Korkut’ta bu obalara tek tek gidip kopuzunu çalmış, Oğuz Han’ın Tepegöz’ü nasıl yendiğini anlatmış. Eğer sizin obanızda Oğuz Han’ın Tepegöz’ü yendiğini yeni duyduysanız belki Dede Korkut sizin obanıza da gelip; kopuzunu çalar, Oğuz Han’ın Tepegöz’ü nasıl yendiğini anlatır.

İkra Nur KOYAK

4/B

 

Hikayemizi İndirmek İçin TIKLAYINIZ!

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.01.2024 - Güncelleme: 18.01.2024 17:44 - Görüntülenme: 503
  Beğen | 14  kişi beğendi